Wykładowca: mgr inż Justyna Siwiela-Tomaszczyk
Cel szkolenia: przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej żywienia osób chorych, pozbawionych możliwości samodzielnego odżywiania, z uszkodzonym przewodem pokarmowym lub osób wyniszczonych chorobą nowotworową. Przekazanie praktycznych wskazówek dotyczących opieki nad osobą zaopatrzoną we wkłucie centralne lub obwodowe. Przekazanie praktycznych wskazówek osobom wykonującym mieszaniny żywieniowe w pracowniach żywienia.
Adresaci szkolenia: zgodnie z prawem farmaceutycznym wykonanie produktów żywieniowych specjalnego przeznaczenia jest usługą farmaceutyczną i wchodzi w skład opieki farmaceutycznej, w związku z tym szkolenie skierowane jest do uczniów i studentów szkół medycznych, personelu medycznego szpitali, opiekunów medycznych w domach opieki, pielęgniarek środowiskowych, dietetyków, techników farmaceutycznych oraz magistrów farmacji.
Program:
- definicje i określenia
- założenia do metody
- składniki odżywcze i ich rola w procesach biochemicznych
- kwalifikacja pacjenta do żywienia
- przygotowanie pacjenta do żywienia klinicznego
- skład mieszaniny odżywczej
- standardowa recepta na mieszaninę odżywczą
- zapotrzebowanie pacjenta na składniki odżywcze, energię, witaminy, pierwiastki śladowe
- preparaty handlowe składników wchodzących w skład mieszanin
- drogi podaży żywienia pozajelitowego
- higiena portu pacjenta i opieka nad chorym
- przygotowanie pracowni żywienia pozajelitowego do produkcji mieszanin żywieniowych
- przygotowanie pracownika do pracy w pracowni żywienia
- zasady sporządzania worków żywieniowych (stabilność, kompletność, jałowość, proporcjonalność)
- schematy worków dwukomorowych i trójkomorowych
- nazwy handlowe worków żywieniowych
- aktywacja worków żywieniowych - gotowych oraz wzbogacanie ich w preparaty dodatkowe
- wykonanie mieszanin żywieniowych za pomocą pomp sterowanych komputerowo, wskazówki praktyczne
- kontrola procesu wytwarzania mieszanin
- praca w pracowni żywienia
- zakładanie portu centralnego
- zakładanie sondy nosowo-gardłowej
- zasady żywienie dojelitowego
- monitorowanie żywienia pozajelitowego
Metoda kształcenia:
Nauczanie odbywa się za pośrednictwem sieci Internet. Szkolenie realizowane jest indywidualnie w modelu asynchronicznym. Oznacza to, że naukę można rozpocząć w dowolnym momencie i pracować w dogodnym dla siebie czasie. Nad szkoleniem czuwa nauczyciel, który motywuje uczestnika szkolenia poprzez ocenianie jego prac oraz odpowiada na jego pytania. Uczestnik szkolenia, podobnie jak w tradycyjnych formach kształcenia, może wykorzystać kontakt z nauczycielem zadając mu pytania, prosząc o wyjaśnienia, itp.
Szkolenie kończy się uzyskaniem zaświadczenia:
- Doskonalenia zawodowego w zakresie "Procedury żywienia do i pozajelitowego"
Liczba godzin szkolenia odpowiada: 15 godzinom realizowanym w sposób tradycyjny
Najkrótszy możliwy termin ukończenia szkolenia: 7 dni
Maksymalny termin ukończenia szkolenia: 30 dni
Prowadzący: mgr inż Justyna Siwiela-Tomaszczyk - Dietetyk kliniczny (stacjonarne studia licencjackie - Uniwersytet Medyczny w Lublinie), magister zdrowia publicznego (studia stacjonarne - Uniwersytet Medyczny w Lublinie), magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka (studia stacjonarne - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie). Autorka prac dyplomowych traktujących m.in. o problemie alternatywnych modeli żywienia w cukrzycy (praca magisterska - UM, wyróżniona na konferencji Żywienie a Zdrowie i Choroby w 2012 roku), suplementacji białkowej u kobiet uprawiających sporty siłowe (praca magisterska - UP) oraz wpływie niedoboru tkanki tłuszczowej na zdrowie kobiet (praca inżynierska- UP).
Zainteresowania naukowe to m.in. żywienie dzieci, młodzieży i seniorów, trwała zmiana nawyków żywieniowych. Współautorka książeczki dedykowanej dzieciom i ich rodzicom pn.„Kuchnia pełna przygód czyli na tropie tajników dobrego odżywiania„.
Od 2015 roku współpracuje z Wyższą Szkołą Nauk Społecznych.Uczestniczka wielu konferencji i zjazdów poruszających problematykę żywienia w zdrowiu i chorobie.
Trener i szkoleniowiec, realizator zajęć z zakresu żywienia, dietetyki, profilaktyki żywieniowej.Od 2009 roku prowadzi praktykę dietetyczną w ramach Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii VitaNutrica w Lublinie.
WZÓR ZAŚWIADCZENIA - pokaż
CENA: 180 zł