Kursy

Zapraszamy na kursy realizowane online

Wykładowca: mgr inż Justyna Siwiela-Tomaszczyk

Cel szkolenia: przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej żywienia osób chorych, pozbawionych możliwości samodzielnego odżywiania, z uszkodzonym przewodem pokarmowym lub osób wyniszczonych chorobą nowotworową. Przekazanie praktycznych wskazówek dotyczących opieki nad osobą zaopatrzoną we wkłucie centralne lub obwodowe. Przekazanie praktycznych wskazówek osobom wykonującym mieszaniny żywieniowe w pracowniach żywienia.

 

Adresaci szkolenia: zgodnie z prawem farmaceutycznym wykonanie produktów żywieniowych specjalnego przeznaczenia jest usługą farmaceutyczną i wchodzi w skład opieki farmaceutycznej, w związku z tym szkolenie skierowane jest do uczniów i studentów szkół medycznych, personelu medycznego szpitali, opiekunów medycznych w domach opieki, pielęgniarek środowiskowych, dietetyków, techników farmaceutycznych oraz magistrów farmacji.

Program:

  • definicje i określenia
  • założenia do metody
  • składniki odżywcze i ich rola w procesach biochemicznych
  • kwalifikacja pacjenta do żywienia
  • przygotowanie pacjenta do żywienia klinicznego
  • skład mieszaniny odżywczej
  • standardowa recepta na mieszaninę odżywczą
  • zapotrzebowanie pacjenta na składniki odżywcze, energię, witaminy, pierwiastki śladowe
  • preparaty handlowe składników wchodzących w skład mieszanin
  • drogi podaży żywienia pozajelitowego
  • higiena portu pacjenta i opieka nad chorym
  • przygotowanie pracowni żywienia pozajelitowego do produkcji mieszanin żywieniowych
  • przygotowanie pracownika do pracy w pracowni żywienia
  • zasady sporządzania worków żywieniowych (stabilność, kompletność, jałowość, proporcjonalność)
  • schematy worków dwukomorowych i trójkomorowych
  • nazwy handlowe worków żywieniowych
  • aktywacja worków żywieniowych - gotowych oraz wzbogacanie ich w preparaty dodatkowe
  • wykonanie mieszanin żywieniowych za pomocą pomp sterowanych komputerowo, wskazówki praktyczne
  • kontrola procesu wytwarzania mieszanin
  • praca w pracowni żywienia
  • zakładanie portu centralnego
  • zakładanie sondy nosowo-gardłowej
  • zasady żywienie dojelitowego
  • monitorowanie żywienia pozajelitowego

 

Metoda kształcenia:

Nauczanie odbywa się za pośrednictwem sieci Internet. Szkolenie realizowane jest indywidualnie w modelu asynchronicznym. Oznacza to, że naukę można rozpocząć w dowolnym momencie i pracować w dogodnym dla siebie czasie. Nad szkoleniem czuwa nauczyciel, który motywuje uczestnika szkolenia poprzez ocenianie jego prac oraz odpowiada na jego pytania. Uczestnik szkolenia, podobnie jak w tradycyjnych formach kształcenia, może wykorzystać kontakt z nauczycielem zadając mu pytania, prosząc o wyjaśnienia, itp.


Szkolenie kończy się uzyskaniem zaświadczenia:

  • Doskonalenia zawodowego w zakresie "Procedury żywienia do i pozajelitowego"

 

Liczba godzin szkolenia odpowiada: 15 godzinom realizowanym w sposób tradycyjny

Najkrótszy możliwy termin ukończenia szkolenia: 7 dni

Maksymalny termin ukończenia szkolenia: 30 dni

 

Prowadzący: mgr inż Justyna Siwiela-Tomaszczyk - Dietetyk kliniczny (stacjonarne studia licencjackie - Uniwersytet Medyczny w Lublinie), magister zdrowia publicznego (studia stacjonarne - Uniwersytet Medyczny w Lublinie), magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka (studia stacjonarne - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie). Autorka prac dyplomowych traktujących m.in. o problemie alternatywnych modeli żywienia w cukrzycy (praca magisterska - UM, wyróżniona na konferencji Żywienie a Zdrowie i Choroby w 2012 roku), suplementacji białkowej u kobiet uprawiających sporty siłowe (praca magisterska - UP) oraz wpływie niedoboru tkanki tłuszczowej na zdrowie kobiet (praca inżynierska- UP). Zainteresowania naukowe to m.in. żywienie dzieci, młodzieży i seniorów, trwała zmiana nawyków żywieniowych. Współautorka książeczki dedykowanej dzieciom i ich rodzicom pn.„Kuchnia pełna przygód czyli na tropie tajników dobrego odżywiania„. Od 2015 roku współpracuje z Wyższą Szkołą Nauk Społecznych.Uczestniczka wielu konferencji i zjazdów poruszających problematykę żywienia w zdrowiu i chorobie. Trener i szkoleniowiec, realizator zajęć z zakresu żywienia, dietetyki, profilaktyki żywieniowej.Od 2009 roku prowadzi praktykę dietetyczną w ramach Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii VitaNutrica w Lublinie.

WZÓR ZAŚWIADCZENIA - pokaż

CENA: 180 zł

ZAPISZ SIĘ

Nasze kursy przez Internet

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Kontakt

  • Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie
    Ośrodek Studiów Podyplomowych, Kursów i Szkoleń
  • Zamojska 47
    20-102 Lublin
  • 81 441 33 11
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ostatnie wiadomości